Respect hoort aan de basis te liggen…

Respect hoort aan de basis te liggen van de relatie met je paard en daar horen koekjes niet bij… Dat hoor ik heel vaak. Misschien denk jij er ook wel zo over?

Het ding is, paarden denken niet over respect zoals wij erover denken. Ze denken niet ‘oh nu vandaag zal ik mijn baasje eens hebben en lekker pushy doen’. Dingen die wij als onrespectvol beschouwen, daar kijkt het paard heel anders tegen aan. 

Voor hem is het namelijk simpel: als ik daar duw, dan krijg ik wel eens een duw terug (negatieve aandacht is óók aandacht), een aai (want baasje staat uit te leggen en doet maar wat) of vallen er lekkernijen te rapen (zie cartoon onderaan). 

Als ik dit doe, dan volgt er dit. Oorzaak en gevolg… Als je deze principes door hebt, dan is het ineens een stuk gemakkelijker om het gedrag van je paard niet persoonlijk op te nemen. Want geef toe, dat doen we allemaal wel eens. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *