Respect

Geregeld hoor ik het in mijn omgeving en hoe vaak heb ik het al niet gelezen op social media en fora? Respect…  

Onlangs las ik ergens weer het zoveelste topic. Een tweejarige die zijn eigenaar ‘rustig’ omver loopt, een jaarling die ‘knettergek’ wordt tijdens het wandelen, een ander paard dat zijn eigenaar altijd voorbij loopt. Paard heeft geen respect! Toch?  

Met deze uitspraak heb ik het eerlijk gezegd een beetje moeilijk. En zéker als het ook nog eens om een jong paard gaat. Niemand lijkt zich af te vragen of het dier in kwestie überhaupt wel geleerd heeft hoe hij moet functioneren in onze mensenwereld, hoe hij moet omgaan met al die mensenwensen. Een paard wordt namelijk niet geboren met deze informatie.    

Als je respect wil krijgen van je paard, dan moet hij eerst weten wat respect is. Om respect te kennen, moet je het hem eerst geven. Maar wat is respect nu eigenlijk? In het woordenboek zal je als betekenis eerbied of ontzag tegen komen. Klinkt zwaar, of niet? Gelukkig is de oorspronkelijke betekenis een stuk luchtiger: respect betekent ‘gewoon’ omzien naar. Rekening houden met elkaar dus! Je bewust zijn van de ander.  

Waarom loopt die tweejarige zijn eigenaar rustig omver?
a. Een gebrek aan respect.
b. In al zijn enthousiasme is hij er zich niet helemaal van bewust van het feit dat het wezen mens niet zo veel kan hebben als het wezen paard.  

Waarom wordt de jaarling knettergek tijdens het wandelen?
a. Een gebrek aan respect.
b. Het is een jong kuddedier welke graag bij zijn vriendjes vertoeft. Hij panikeert bij het weggaan, misschien wordt hij zich pas later op de wandeling bewust dat hij echt wel zonder vriendjes op stap is…  

Waarom loopt het paard zijn eigenaar steeds voorbij?
a. Een gebrek aan respect.
b. Dit  paard heeft geleerd dat de snelste weg naar de wei of stal, voorbij de eigenaar is. Hij is er zich niet van bewust dat zijn eigenaar het niet fijn vindt om mee op sleeptouw genomen te worden.  

Niet bewust van de ander of een gebrek aan respect?

Jij mag het zeggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *