Anders is niet gek…

Ondanks het feit dat clickertraining een efficiënte en paardvriendelijke trainingsmethode is, stuit deze manier van trainen nog erg vaak op weerstand binnen de paardenwereld. Honden worden met clickertraining getraind, dolfijnen worden ermee getraind, zelfs tijgers, apen, hamsters en ja, zélfs goudvissen worden ermee getraind. Je kan het zo gek niet bedenken, maar een paard trainen met clickertraining? Ho maar! Dat kan toch niet, want…

‘Van voedselbeloningen gaat mijn paard schooien.’ Niet consequent omgaan met voedselbeloningen kan inderdaad leiden tot schooi-gedrag. Bedenk echter dat dit niet aan je paard ligt, maar aan jou als trainer. Door gebruik te maken van een markeersignaal of bridge, zal je paard leren dat er zonder signaal geen voedsel komt. Let erop hoe je de voedselbeloning geeft en voer in de toekomst niet meer zo maar iets uit de hand. Leg het liever op de grond of in de voerbak. Of geef je paard een (kleine) opdracht, bridge en beloon!

‘Voedsel is geen beloning voor een paard, want hij moet er niet voor ‘werken’.’ Enerzijds zijn mensen bang dat een paard gaat schooien, anderzijds zeggen mensen dat voedsel geen beloning is. Klinkt tegenstrijdig, niet? Het klopt dat een grasje nog nooit is weggelopen voor een paard. In de natuur is gras echter schaars in vergelijking met de mooie, groene en overvolle weides bij ons. Het spijsverteringstelsel van een paard is erop gebouwd om continu voedsel te verwerken en op te nemen. Eigenlijk heeft een paard dus altijd een beetje honger.

‘Ik zet mezelf lager in rang door voer af te staan.’ Een paard is een paard en een mens is een mens. Dat weet je paard ook. Hij ziet jou niet als een paard, dus waarom zou hij met jou moeten wedijveren over rangorde? Ik geloof niet in het rangorde verhaal tussen mens en paard, maar voor degene die er wel in geloven: in een kudde wordt er voor elkaar gezorgd. Iedereen krijgt dus voldoende te eten, al bepaalt de hogere in rang wel waar en wanneer. Jíj bent degene die bepaald. Sterker nog: door gebruik te maken van de bridge maak je héél duidelijk wanneer er gegeten wordt!

‘Mijn paard moet het voor mij doen.’ Helaas, voor niets gaat de zon op. Dat is ook zo voor ons mensen. Een paard doet in feite niets voor de mens, tenzij hij er zelf beter van wordt, nu, op dit moment. Maar weet hij veel dat je honderden euro’s besteedt aan stalgeld, dierenarts, hoefsmid of dat je voor dag en dauw op pad bent om hem te verzorgen. Hij leeft in het hier en nu en wil eten, drinken, spelen, slapen, aandacht, …

‘Mijn paard moet gewoon luisteren.’ Gewoon luisteren kan alleen maar als hij heeft leren luisteren. Een paard wordt niet geboren met de wetenschap van ‘mensenwensen’, dingen die de mens van hem wil en verwacht. Hij kan niet aan je verwachtingen voldoen als hij niet weet wát hij moet doen. Aan jou dus om dat aan hem uit te leggen.

‘Mijn paard moet het voor een kriebel doen.’ Als jouw paard een kriebel of aai helemaal het einde vindt, dan is dat zeker geen probleem. Realiseer je echter wel dat de ontvanger bepaalt wat een beloning is en wat de kracht van deze beloning is. Als je paard aanrakingen helemaal niet fijn vindt, dan zal hij die kriebel niet weten te waarderen en is het geen beloning voor hem. Paarden kunnen natuurlijk niet zeggen wat ze fijn of lekker vinden, maar over het algemeen merk je snel genoeg wat hem sterk motiveert, wat minder motiverend is en wat niet.

‘Clickertraining is niet ‘natural’.’ Laten we wel wezen, aan het houden van, omgaan met en trainen van paarden is niets natuurlijk. Ook jouw paard is begrensd. Hij staat misschien niet in een stal, maar je hebt hem aan een lijn of omheiningen beletten hem om de wijde wereld in te trekken. En dat is misschien maar goed ook, de mensenwereld is de paardenwereld immers niet. Je hebt een paard omdat jij paarden leuk vindt en niet omdat het paard zo graag in de mensenwereld terecht wou komen. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat hij zich binnen die mensenwereld op zijn gemak voelt door rekening te houden met zijn natuurlijke behoeftes en een paardvriendelijke training.

Clickertraining wérkt. Met deze manier van trainen krijg je niet alleen een betere band met je paard, je wordt er ook een betere paardentrainer door. Het is een eenvoudige en efficiënte manier van trainen. Als je weet wat een paard drijft, als je weet hoe hij denkt en leert, dan wil je geen andere manier van trainen meer. Clickertraining is namelijk bovenal een paardvriendelijke manier van trainen en dat willen we toch allemaal voor ons paard?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *