Maar als ik nu stop, dan heeft híj gewonnen…

Onlangs was ik bij iemand die heel fanatiek op de grond werkte met haar paard. Ze had reeds diverse cursussen en trainingen gevolgd bij personen die erom bekend staan ‘anders met paarden om te gaan’. Anders, gebaseerd op paardenpsychologie. Inleving in de wereld van het paard, met respect en vertrouwen. Ervaring was er dus al wel en de wil om het ‘anders’ te doen ook. Op een gegeven moment wilde de trainer het paard achterwaarts over een zeil sturen. Voorwaarts ging immers prima, dus tijd voor een stap verder. Bij het halthouden stond het paard reeds scheef, bij het achterwaarts vragen werd dat alleenmeer scheef. Ik zei: ‘Begin opnieuw, zet jezelf én je paard op voor succes!’ Goed begonnen is immers half gewonnen, toch?

‘Maar als ik nu stop, dan geef ik het op en heeft híj gewonnen…’

Huh? Van zo’n opmerkingen sta ik soms toch nog even te kijken. Zenden ze zulke informatie nog steeds de wereld in? Laten we het anders bekijken, laten we ons inleven in de wereld van het paard. Voor het paard ligt er een vreemd, groot, blauw oppervlak. Zijn trainer heeft hem geleerd dat hierover wandelen niet levensbedreigend is en dat doet hij dan ook keurig! Wat hij echter nog meer met dat ding aan kan vangen, is voor hem een vraag en voor de trainer een weet. Een paard denkt niet in termen van winnen of verliezen, hij doet gewoon wat hij denkt dat goed is.

Als een oefening dus niet loopt zoals je in gedachten had, zet dan een stapje terug. Ga naar het punt waarop het wél goed ging en bouw daarop verder. Stapje voor stapje. Zo krijg je alleen maar winnaars!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *